Bygg en lekstuga till barnen

Leksaker till barn kan bli en kostsam utgift i längden, speciellt med tanke på att de små snabbt tröttnar på dem. Se till att satsa på ett mer långvarigt och interaktivt alternativ genom att bygga en lekstuga.

En lekstuga är bra av flera anledningar. Dels kommer barnen ut i den friska luften och de kan även känna en nyttig avskildhet från vuxenvärlden. Nedan har vi skrivit mer om byggprocessen.

Design

Det första du bör fundera kring är hur lekstugan ska se ut. Här behöver du se till familjens behov och förutsättningar. Om budget och markstorlek tillåter kan ni exempelvis satsa på en större lekstuga med normal takhöjd. På så vis kan även de vuxna bjudas in i leken och stugan blir lätt att städa.

Om kvadratmeterna på tomten är begränsade kan ni exempelvis satsa på att bygga en lekstuga i två plan. Med detta alternativ får ni även möjlighet till att addera exempelvis en rutschkana eller klättervägg.

Materialval

När ni ska investera i att bygga en lekstuga är det viktigt att satsa på hållbara och stabila material. Dels ska lekstugan vara säker för barnen att leka i men den ska även utstå väder och vind.

Ett material som kommit att bli alltmer populärt är kl-trä, även kallat korslimmat trä. Kl-trä är ett stort trästycke som är sammansatt av ett flertal mindre träbitar. Kl trä anses vara ett miljövänligt och hållbart material som är både stabilt och vridstyvt.

Vill du emellertid satsa på ett material som inte är lika omfattande kan du givetvis välja att använda limfog. Limfogskiva är ett kostnadseffektivt material, perfekt för ett hemmabygge – exempelvis en lekstuga.

Fuktskydd

Ett av de vanligaste problemen i lekstugor är att träet börjar mögla till följd av fukt och väta. Se till att undvika detta genom att behandla både insida och utsida med fuktskydd. Välj även ett bra träslag. På så vis säkerställer du lekstugans kvalitet och livslängd.